10 χρόνια Wikileaks

Το Wikileaks δημοσίευσε μέσα σε 10 χρόνια περισσότερα απόρρητα έγγραφα από ότι όλα τα άλλα ΜΜΕ μαζί από την ίδρυση της ερευνητικής δημοσιογραφίας μέχρι σήμερα. Πάνω από 10 εκατομμύρια έγγραφα, πάνω από δέκα δισεκατομμύρια λέξεις άκρως εμπιστευτικών ντοκουμέντων.

Η ίδρυσή του και το μοντέλο λειτουργίας του προκάλεσε στην αρχή τον θαυμασμό των διεθνών ΜΜΕ -που το είδαν ως ουσιαστική πηγή ρεπορτάζ- αλλά σύντομα το αντιμετώπισαν ως εχθρικό μέσο. Ο Julian Assange, ο ιδρυτής τους και εμβληματικός του ηγέτης, πολεμήθηκε όχι μόνο από τις κυβερνήσεις που εξέθετε αλλά και τα διεθνή συστημικά ΜΜΕ που είχαν, έχουν και θα έχουν σχέσεις με αυτές τις κυβερνήεις. Σήμερα βρίσκεται επί 4 χρόνια έγκλειστος στην πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο, σε ένα μικρό δωμάτιο χωρίς τη δυνατότητα να δει το φως του ήλιου.

Μέχρι το 2012 το Wikileaks συνεργαζόταν με ΜΜΕ από όλο τον κόσμο που αναλάμβαναν την δημοσιογραφική επεξεργασία των ντοκουμέντων και τον τρόπο δημοσίευσής τους. Από το ’12 και μετά όμως -και μετά από μια σύγκρουση του Wikileaks με τους New York Times και τη Guardian- αυτό άλλαξε και πλέον το δημοσιογραφικό του δόγμα είναι «όλα στο φώς». Πλέον οι συνεργάτες του Wikileaks έχουν πρόσβαση στο υλικό αλλά δεν έχουν αποκλειστικότητες και δημοσιεύουν τα ρεπορτάζ τους όταν ο πλήρης φάκελος δίνεται στη δημοσιότητα….
… η συνέχεια ΕΔΩ

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s