Ενώνοντας τις Κουκκίδες

Στο blog του P2P Foundation εντοπίσαμε μια σειρά από 5 άρθρα γραμμένα από μέλη του δικτύου The Rules, κάτω από το κοινό τίτλο “Connecting the Dots” (Ενώνοντας τις Κουκκίδες) που αναφέρονται στην αντίληψη ότι όλα είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους αλλά εμείς οι άνθρωποι, τα βλέπουμε ξεχωρισμένα, αποσπασματικά και αποτυγχάνουμε να ενώσουμε τις κουκκίδες μεταξύ τους για να δούμε την συνολική εικόνα.
Μέσα σε αυτά τα 5 άρθρα ξεδιπλώνεται η πραγματικότητα της συνολικής εικόνας της παγκόσμιας σημερινής κατάστασης. Φαινόμενα όπως οι κρίσεις χρέους, η φτώχεια, η υπερβολική συγκέντρωση πλούτου στα χέρια λίγων, η κλιματική αλλαγή, κάθε μικρό και μεγάλο πρόβλημα, παρουσιάζονται ως συνδεδεμένα μεταξύ τους, ως κομμάτια του ίδιου παζλ, ως κουκκίδες που θα πρέπει να ενώσουμε μεταξύ τους για να αντιληφθούμε ότι πρόκειται για την ίδια εικόνα και να αρχίσουμε να δρούμε αντιμετωπίζοντας τα πάντα ως ένα ενιαίο μεγάλο πρόβλημα με πολλές διαφορετικές πτυχές και παραμέτρους. Τα άρθρα προσπαθούν να αφυπνίσουν την αντίληψη μας σχετικά με το κόσμο, σχετικά με τον πλανήτη μας και τους περιορισμένους πόρους του. Γίνεται προσπάθεια να μας δώσουν να καταλάβουμε ότι έχουμε παραπλανηθεί από “ιερούς κανόνες της οικονομίας” που τέθηκαν για προηγούμενους καιρούς και πλέον δεν ισχύουν (αν ίσχυαν και ποτέ).
Στο 3ο άρθρο γίνεται μια αντιστοίχιση της σημερινής φθίνουσας παγκόσμιας κατάστασης που μας οδηγεί στην καταστροφή με την περίπτωση της Νήσου του Πάσχα. Όπως και οι κάτοικοι του απομονωμένου νησιού παρασύρθηκαν από έναν “ιερό κανόνα”, αυτόν της κατασκευής των τεράστιων πέτρινων κεφαλιών, θεωρώντας ότι έτσι θα αποκτήσουν δύναμη και εξουσία, κατάφεραν μέσα σε λίγες γενεές να εξαντλήσουν τις πρώτες ύλες του απομονωμένου κόσμου τους θυσιάζοντας τες σε μια μάταιη (και χωρίς νόημα τελικά) προσπάθεια και ως συνέπεια αυτής να χαθούν τελικά από την ασιτία. Έτσι και ο κόσμος μας σήμερα, εμείς, βασιζόμαστε πάνω στον κανόνα της αέναης ανάπτυξης, της αύξησης του ΑΕΠ με κάθε κόστος, χωρίς να αντιλαμβανόμαστε ότι αυτός ο κανόνας μας οδηγεί προς την καταστροφή.

Διάβασε τα άρθρα για να δεις προς τα που βαδίζουμε βασιζόμενοι πάνω σε έναν “ιερό κανόνα της οικονομίας” που δεν έχει καμία, μα καμία λογική: http://waves.pirateparty.gr/node/1163

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s