Ο Κώστας Ζουράρις στις ευρωεκλογές με τους ΑΝΕΛ

 Θα πήγαινα στον ΣΥΡΙΖΑ αν συμφωνούσα μαζί τους στα εθνικά θέματα – «Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να γίνει κυβέρνηση»

Του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΔΙΑΜΑΝΤΗ

Η«Πυρίκαυστος Ελλάδα», η πολιτική κίνηση του Κώστα Ζουράρι, συμμετέχει στις ευρωεκλογές στο ψηφοδέλτιο των ΑΝΕΛ. Η ευφάνταστη ονομασία προέρχεται από την πυρίκαυστο ζώνη της Θεσσαλονίκης, στην πυρκαγιά του 1917. Εχουμε δηλαδή την Ελλάδα ως καμένη χώρα, μετά την πτώχευση του 2010.

Επομένως, ας δώσουμε ένα πρώτο μπόνους στον Ζουράρι για τον τίτλο. Από την άλλη, γιατί με τους ΑΝΕΛ; Δεν θα μπορούσε η Πυρίκαυστος Ελλάδα να είναι, ας πούμε, μία ακόμη συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ; Ας δούμε τις απαντήσεις, του συνήθως εξαιρετικά επιεικούς Κώστα Ζουράρι. Διότι, μην σας απατά ο αιχμηρός λόγος του. Εμένα μου φαίνεται ο πιο διαλλακτικός.
– Είναι, λοιπόν, καμένη χώρα η Ελλάδα; Αφού γλιτώσαμε τα χειρότερα…
«Θα γλιτώσουμε τα χειρότερα εάν φύγει αυτή η ξενόδουλη κυβέρνηση. Είδατε πώς σχηματίστηκε εξάλλου. Την επέβαλαν οι Γερμανοί τραπεζίτες στις Κάνες. Οι ίδιοι τα λένε. Φυσικά, ο Γιώργος έπρεπε τότε να επιμείνει στην απόφασή του για δημοψήφισμα».
– Δηλαδή, τον δικαιώνετε;
«Οχι βέβαια! Εμείς οι Ελληνες ξέρουμε την αλήθεια. Ξέρουμε πώς μας έβαλε στα μουλωχτά στο ΔΝΤ, παρέα με τους φίλους του εξ Αμερικής. Και ξέρουμε πώς τα παρέδωσε όλα στην τρόικα. Ξέρουμε, επίσης, γιατί σκέφτηκε το δημοψήφισμα. Για να πετάξει την μπάλα στην κερκίδα, επειδή έβλεπε ότι ο λαός δεν δεχόταν τα μέτρα. Αλλά εφόσον το πρότεινε έπρεπε να επιμείνει και όχι να βάλει την ουρά στα σκέλια».
– Αν ήσασταν δηλαδή στη σύσκεψη των Κανών, στη θέση του, και σας αποκαλούσε ο Σαρκοζί ηλίθιο, τι θα κάνατε;
«Δεν τον είπε απλώς ηλίθιο! Τον είπε conard! Είναι πολύ χειρότερο, όπως γνωρίζετε. Εάν ήμουνα στη θέση του θα σηκωνόμουνα όρθιος και θα του έλεγα: “Ποιος είσαι εσύ ρε; Είσαι πολύ μικρή χώρα, για να βρίζεις τον πρωθυπουργό της Ελλάδας!”. Και θα καθόμουνα εκεί και θα τους έτριβα στα μούτρα το δημοψήφισμα. Αυτό θα έκανα».
– Τώρα τι γίνεται; Λέτε να προλάβει ο Σαμαράς να το γυρίσει το παιχνίδι και να διασωθεί;
«Αποκλείεται! Η κυβέρνηση θα πέσει. Ο κόσμος έχει αηδιάσει μ’ αυτούς και θα τους καταψηφίσει. Παρά τις βλακείες του ΣΥΡΙΖΑ, δεν τους σώζει τίποτα».
– Ποιες βλακείες εννοείτε;
«Εννοώ τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τα εθνικά θέματα, για την παιδεία. Οταν στα ψηφοδέλτιά του έχει ανθρώπους που εξυπηρετούν τον κεμαλισμό και τον εθνικισμό των Σκοπιανών, σαν τον Χριστόπουλο, και όταν στο παρελθόν είχε τη Ρεπούση στις τάξεις του, είναι σαν να λέει σε 5 εκατομμύρια Ελληνες μη με ψηφίζετε».
– Γιατί σε 5 εκατομμύρια;
«Γιατί τόσοι είναι οι Μικρασιάτες πρόσφυγες και οι βουλγαροπρόσφυγες, που ούτε να ακούσουν δεν θέλουν αυτές τις φιλοτουρκικές θέσεις. Θυμάστε που είχε αποδεχθεί και το σχέδιο Ανάν για το Κυπριακό».
– Νομίζω όμως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, κεντρικά, ως ηγετική ομάδα δηλαδή, δεν υιοθετεί απολύτως αυτές τις θέσεις κάποιων υποψηφίων. Τον αδικείτε. Και για το Κυπριακό έχει άλλη θέση πλέον.
«Δεν τον αδικώ καθόλου. Λέω το εξής: Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να γίνει κυβέρνηση! Αλλη λύση δεν έχουμε. Κι εγώ αυτό θέλω, να κυβερνήσει. Και νομίζω ότι θα τα καταφέρει. Το πολύ σε μερικούς μήνες θα πάμε αναγκαστικά σε εκλογές και θα κερδίσει. Αλλά θα ‘πρεπε να είναι αυτοδύναμος και ισχυρός. Με αυτά που λέει για τη Θράκη δεν θα είναι αυτοδύναμος, αλλά θα έχει σχετική πλειοψηφία».
– Και θα έχει την ψήφο ανοχής των ΑΝΕΛ;
«Ναι. Αλλά αυτά θα κριθούν μετά τις εκλογές. Μπορεί και ο Τσίπρας να πει αυτό που είπε κάποτε ο Γεώργιος Παπανδρέου στην ΕΔΑ, που του έδινε το 1963 ψήφο ανοχής: “Δεν την δεχόμαστε”! Τον πίεζαν τότε το Παλάτι και οι Αμερικανοί».
– Κι εσάς όμως, μ’ αυτά που λέτε σήμερα για τα εθνικά θέματα, θα σας πούνε εθνικιστή.
«Φυσικά. Οπως εθνικιστικό ήταν και το ΕΑΜ. Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο λεγόταν, ΕΑΜ δηλαδή, δεν λεγόταν ΑΜ!»
– Είστε ΕΑΜίτης και πάτε με τον Καμμένο και τους ΑΝΕΛ;
«Πού είναι το πρόβλημα; Και ο Φλωράκης με τον Κύρκο δεν έκαναν κυβέρνηση με τη Δεξιά και τον Μητσοτάκη; Η ΔΗΜΑΡ δεν έκανε κυβέρνηση με τη Δεξιά και τον Σαμαρά;»
– Επομένως;
«Επομένως, θέλω να πω ότι παγκοσμίως η Αριστερά έχει τη λογική του εκλογικού μετώπου. Ανέκαθεν. Συνεργαζόμαστε με τους ΑΝΕΛ στη βάση ενός προγράμματος. Για να ελευθερώσουμε την πατρίδα μας».
– Δηλαδή, είστε κάτι σαν συνιστώσα η Πυρίκαυστος Ελλάδα; Και γιατί τότε δεν πήγατε στον ΣΥΡΙΖΑ, που έχει και σχετική παράδοση στις συνιστώσες;
«Οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι καθόλου πρόβλημα. Δείχνουν εσωτερικό διάλογο και δημοκρατία. Θα πήγαινα, εάν συμφωνούσα μαζί τους στα εθνικά θέματα».
– Ούτε και με το ΚΚΕ, όμως, τα πάτε καλά.
«Το ΚΚΕ είναι πλέον πουριτανικό κόμμα, είναι αυτό που λέμε “καθαροί”. Αλλά αυτό είναι χιλιασμός, είναι μια στάση αρνητική. Ξέρετε πώς λέγεται αυτή η στάση στην κλασική μαρξιστική ορολογία; Αντικειμενικά, πέρα από προθέσεις, βοηθάει τα αστικά κόμματα. Δηλαδή, το ΚΚΕ σήμερα είναι βούτυρο στο ψωμί της κοσμικής Δεξιάς και του καθεστωτικού ΠΑΣΟΚ».
– Γιατί;
«Διότι δεν συνεργάζεται με τον ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να σχηματιστεί λαϊκή πλειοψηφία και κυβέρνηση της Αριστεράς. Δηλαδή, τι θα κάνουμε; Θα περιμένουμε τη Δευτέρα Παρουσία του κόμματος και στο μεταξύ θα αφήνουμε τη Μέρκελ και τον Σαμαρά να αλωνίζουν;»
– Και γιατί έχει αυτή τη γραμμή το ΚΚΕ;
«Διότι είναι επηρεασμένο από τη δυτική πολιτική σκέψη. Οι δυτικοί βλέπουν άσπρο και μαύρο. Ναι και όχι. Ποτέ ίσως. Δεν καταλαβαίνουν το ενδέχεται. Δείτε τον Ομηρο και το μύθο με τα δύο πιθάρια, που έχουν τα καλά και τα κακά δώρα. Ο Δίας τα ανακατεύει και τα δίνει στον άνθρωπο αναμεμειγμένα. Μόνον οι Ελληνες έχουμε τέτοιο μύθο, όπου ο άνθρωπος εμπεριέχει ταυτόχρονα το καλό και το κακό. Το ενδιάμεσο είναι η μεγάλη ελληνική πνευματική κληρονομιά».
– Ισως ο Φλωράκης την είχε…
«Κάποτε όταν ρώτησα τον Φλωράκη γιατί επί ΕΣΣΔ μίλαγε για ξένες δυνάμεις στην Κύπρο και μετά για τουρκικές δυνάμεις, μου είπε το εξής κολοκοτρωνέικο: “Ε, Κώστα, τώρα είναι άλλοι καιροί”!»
– Και τι θέλετε να πείτε;
«Οτι με τα σημερινά μέτρα του ΚΚΕ, ο Φλωράκης θα λεγόταν οπορτουνιστής».
– Εσείς έχετε αυτή την αίσθηση της ανάμειξης;
«Ναι. Ξέρω ότι έχω και λίγο Σημίτη μέσα μου! Αλλά παρηγοριέμαι στην ιδέα ότι και ο Σημίτης έχει κάτι από Ζουράρι!»
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 16-5-2014

Ζουράρις: Σημίτης και Μπακογιάννη στον Κορυδαλλό

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s