Ένα φτηνό στοκατζίδικο

Το τέλος της αγοράς – Μαριάννα Τζιαντζή

Σε μια τοπική εφημερίδα δημοσιεύθηκε πριν από λίγες μέρες η ακόλουθη αγγελία: “Νέος 23 ετών αναζητά οποιαδήποτε θέση εργασίας στην Καλαμάτα άμεσα. Γνώστης μαγειρικής, ζαχαροπλαστικής. Εμπειρία πρατηρίου υγρών καυσίμων, χειρονακτικές εργασίες. Έμπειρος στο τραγούδι και τα μουσικά όργανα. Γνώστης Η/Υ, Αγγλικά με πτυχίο και Γερμανικά. Δίπλωμα οδήγησης ΙΧ και μοτοσικλέτας. Έχω κι άλλες γνώσεις στον επαγγελματικό τομέα”. Πληροφορίες στο τάδε τηλέφωνο. Κάτι από δω, κάτι από εκέι.

Ο νέος αυτός δεν ανήκει στην κατηγορία των παιδιών που σπούδασαν στο πανεπιστήμιο, έκαναν μεταπτυχιακά, μάζεψαν πτυχία με το τσουβάλι, παρακολούθησαν σεμινάρια κ.λπ. Είναι κάποιος με όρεξη για δουλειά, πρόθυμος για όλα. Είναι η φτηνή και σχετικά μορφωμένη εργατική δύναμη που βγάζει το μυαλό και τα χέρια της στο σφυρί. Είναι το τέκνο ενός εκπαιδευτικού συστήματος που παράγει εξαρτήματα με ημερομηνία εργασιακής λήξης: τετραωρίτες, διμηνίτες, συμβασιούχους, ενοικιαζόμενους, ευέλικτους και διαθέσιμους. “Οποιαδήποτε θέση”. Ο νέος αυτός της αγγελίας θα μπορούσε να παίξει σε τηλεοπτικό ριάλιτι, να γίνει βοηθός υδραυλικού, μάγειρας ή εργάτης σε τυροπιτάδικο, ντελιβεράς, σεκιουριτάς, υπάλληλος σε βενζινάδικο, τραγουδιστής σε νυχτερινό κέντρο, εμποροϋπάλληλος, διανομέας φυλλαδίων, θυρωρός, νυκτοφύλακας ή συνοδός σκύλων ή να χορεύει συρτάκι με τις τουρίστριες. Μια δουλειά να’ναι βρε παιδιά κι ότι νάναι.

Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει, πολλές μέρες κοσκινίζει, έλεγαν παλιά. Σήμερα εκατοντάδες χιλιάδες νέοι θέλουν να ζυμώσουν, αλλά δεν έχουν αλέυρι, ούτε καν κόσκινο για να κοσκινίσουν έστω το τίποτε. Το σαξές στόρυ του Σαμαρά δεν έχει ούτε μια τόση δα θεσούλα για τους νέους, για τους φτωχούς που το μόνο έγκλημά τους είναι ότι υπάρχουν, ότι είναι ακόμα ζωντανοί και θέλουν να ζήσουν.

Οι τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν και σώθηκαν ….
… διαβάστε τη συνέχεια στο ΠΡΙΝprin

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s