ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ(;) ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ ΣΕ 10 ΑΠΛΑ ΒΗΜΑΤΑ

1) Τα τηλεοπτικά κανάλια λειτουργούν εδώ και 23 χρόνια με «προσωρινές» άδειες.

2) Και δεν πληρώνουν τίποτε. Με τις πλάτες της τρόικας που αποδέχεται τις συνεχείς παρατάσεις του ισχύοντος καθεστώτος όταν δεν συμφωνεί ούτε καν για τη μη απελευθέρωση των μισθωμάτων για τα ψιλικατζίδικα.

3) Χθες, σε πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, βρέθηκε η λύση: με ένα σύντομο άρθρο, όπως έγραψαν οι Τυπολογίες, καταργήθηκαν οι τηλεοπτικές άδειες (και καθάρισαν). Τόσο απλά, τόσο ωραία.

4) Με δικαιολογία τη χορήγηση ψηφιακών συχνοτήτων σε παρόχους δικτύου το κράτος νομιμοποίησε (δια της πλαγίας οδού) όσα κανάλια βρίσκονται τώρα εν λειτουργία (στις 31 Αυγούστου για την ακρίβεια). Έτσι, αυτά, τώρα, έχουν τη δυνατότητα να υπογράφουν συμβάσεις για την ψηφιακή εκπομπή του σήματός τους. Λαμπρά.

5) Επίσης η ΕΕΤΤ εισηγείται τη χορήγηση των (τεσσάρων) ψηφιακών συχνοτήτων στους παρόχους δικτύου πανελλαδικής εμβέλειας με τιμή εκκίνησης τα 16,39 εκατομμύρια ευρώ για τα επόμενα 15 χρόνια (1.93 εκ. για την περιφέρεια).

6) ΕΡΤ δεν υπάρχει πλέον, απομένει μόνο η DIGEA (που είναι των ίδιων των καναλιών) να κάνει μόνη της παιχνίδι και να παίρνει όλο το πακέτο. Θα μας πουν πάλι για την οικονομική κρίση και οι αποφάσεις θα παίρνονται εν κρυπτώ λόγω της δύσκολης κατάστασης στην οποία βρίσκεται η χώρα – κάτι σαν τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου ένα πράγμα.

7) Πέραν των όποιων οικονομικών ζητημάτων όμως (τα έσοδα δηλαδή που χάνει το κράτος), τίθεται ευθέως ζήτημα δημοκρατίας: πλέον θα εκπέμπουν μόνο όσοι εκπέμπουν έως τώρα χωρίς κανέναν άλλον να μπορεί να πάρει άδεια (εκτός κι αν αγοράσει κάποια από τα υπάρχοντα και ζημιογόνα ΜΜΕ). Τόση δημοκρατία δεν αντέχεται είναι η αλήθεια…

8) Το λουκέτο στην ΕΡΤ ίσως τελικά να μην ήταν και τόσο αθώο (και να μην αποτελεί κάποια λανθασμένη και βεβιασμένη κίνηση του επιτελείου του πρωθυπουργού). Μπορεί να ήταν όντως προσχεδιασμένο όπως πολλοί επιμένουν να λένε.

9) Υπενθυμίζουμε πως εκτός από τις άδειες, η Τρόικα το κάνει τουμπεκί ψιλοκομμένο και για τον ειδικό φόρο τηλεόρασης, το 20% επί των διαφημιστικών κερδών. Ενώ υπήρχε στο πρώτο μνημόνιο αναβάλλεται κάθε χρόνο για τις 31 Δεκεμβρίου του εκάστοτε έτους. Ηδη έχουμε φτάσει στο 2014.

10) Επίσης, καθώς φαίνεται, το Δημόσιο παραχωρεί στα… ανεξάρτητα ΜΜΕ δωρεάν το ψηφιακό φάσμα εκπομπής. Γιατί (να τους το κάνει) άραγε; Προφανώς για να ασκήσουν αυτά δίκαια και αντικειμενικά το δημοσιογραφικό τους… λειτούργημα. Όπως με τα δάνεια που πήραν από τις τράπεζες…
http://www.e-tetradio.gr/ar9649el_toskandalotileoptikesadeiesse10aplavimata.html

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s