«Βάστα Αρβανιτόπουλε» λένε οι… σχολάρχες

Με τον τρόπο του Απόστολου Λακασά

«Πρέπει να ομολογήσω ότι κάποιες φορές ο Αρβανιτόπουλος μας βοηθά να παίρνουμε μεγάλες ανάσες».

Τα λόγια ανήκουν σε ιδιοκτήτη σχολείου της Αττικής και αποτυπώνει τις εξελίξεις. των τελευταίων ημερών σε πολλά ιδιωτικά σχολεία της χώρας, οι ιδιοκτήτες των οποίων βλέπουν τους γονείς να επιστρέφουν στο ιδιωτικό «με σπασμένα τα φτερά», μετανιωμένοι που θέλησαν να εμπιστευτούν το δημόσιο σχολείο, φέρνοντας στο μυαλό τον παλιό καλό ηρωικό δάσκαλο των παιδικών τους χρόνων.

Τον ουσιαστικό λόγο της φυγής των μαθητών (της πλειονότητας, τουλάχιστον) από τα ιδιωτικά στα δημόσια σχολεία τον γνωρίζουμε όλοι.

Ενδεικτικά, με βάση τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου, τα δίδακτρα κυμαίνονται από 1.160 ευρώ (σε νηπιαγωγεία) έως 10.000 ευρώ (σε γυμνάσια-λύκεια) στην περιφέρεια και από 2.200 ευρώ (σε νηπιαγωγεία) έως 11.350 (σε δημοτικά) σε σχολεία της Αττικής. Βέβαια, παρότι τα δίδακτρα είναι «παγωμένα» από το 2010, οι σχολάρχες έχουν ήδη προχωρήσει σε μειώσεις τους.

Αυτές είτε μεταφράστηκαν σε γενική μείωση των διδάκτρων (π.χ. κατά 10% σε όλες τις τάξεις) είτε σε προσφορές προς τους γονείς, σε πολύ περισσότερες δόσεις, ευκολίες πληρωμών, σε ατομικές συμφωνίες με γονείς μαθητών με διαπιστωμένο οικονομικό πρόβλημα αλλά και σε εκπτώσεις από το συνολικό ποσό των διδάκτρων στους καλοπληρωτές. Παρά τις προσφορές, όμως, οι δυσκολίες για τη μέση ελληνική οικογένεια υπάρχουν…

Ο Αρβανιτόπουλος, όμως με την αλλοπρόσαλλη πολιτική του στο υπουργείο παιδείας (αρχίζοντας με την κατάργηση των ειδικοτήτων υγείας στα ΕΠΑΛ – οδηγώντας τους μαθητές σε ιδιωτικές σχολές, στα εγκαίνια των οποίων συμμετείχε ο ίδιος…),
αποφάσισε (έμμεσα) να κλείσει τα δημόσια σχολεία, αναγκάζοντας τους καθηγητές να κάνουν επί πέντε ημέρες απεργία από την προσεχή Δευτέρα, χωρίς να αποκλείεται και νέα πενθήμερη απεργία.
«Η ανάλγητη ΟΛΜΕ φταίει για τα προβλήματα του σχολείου, και αφού εμείς στο υπουργείο δεν μπορούμε να τα λύσουμε, τους αναγκάζουμε να βάλουν λουκέτο και… γεια σας. Κατασπαράξτε τους!» θα μπορούσε να είναι μία ερμηνεία της στάσης του Αρβανιτόπουλου.

Το υπουργείο φυσικά υποστηρίζει ότι ύψιστη μέριμνά του είναι η προστασία της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης. Δεν αντιλέγω. Όμως υπάρχουν πολλοί που δεν θα απεργήσουν γιατί το υπουργείο φρόντισε ήδη να τους “βολέψει”.

Άλλωστε ο στόχος των μνημονίων των τελευταίων χρόνων ήταν να μην πειραχτούν οι “κοπρίτες” του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Εγγεγραμμένοι όλοι αυτοί οι “κοπρίτες” στις κομματικές λίστες των βολευτικών γραφείων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ καθοδηγήθηκαν με αριστοτεχνικό τρόπο από τα κομματόσκυλα που στηρίζουν με λύσσα τα μνημόνια, για το τι ενέργειες πρέπει να κάνουν έτσι ώστε να παρακάμψουν “αξιοκρατικά” την πλέμπα.

Δεν είναι τυχαίο ότι τα μεσαία και ανώτερα διευθυντικά στελέχη στον δημόσιο τομέα είναι κυρίως «γλυφτρόνια» του κάθε κυβερνητικού συστήματος ή κομματόσκυλα.

Δεν είναι τυχαίο που οι απολύσεις στο δημόσιο άργησαν τρία ολόκληρα χρόνια. Τώρα είναι «οργανωμένοι» και όπως μέχρι τώρα πάντα έβρισκαν τον τρόπο να διορίζουν τους δικούς τους, τώρα βρήκαν τον τρόπο να κρατήσουν προς το παρόν, τους απόλυτα δικούς τους … 

Παρακάμπτοντας έτσι, τους πολλούς άξιους καθηγητές (αντίστοιχα και άλλους μη κομματικούς δημοσίους υπαλλήλους) που βιώνουν έντονα τα προβλήματα του σχολείου και με φιλότιμο μοχθούν καθημερινά προς όφελος των μαθητών τους. Όμως, ας μη γελιόμαστε. Όποια οπτική και να έχουμε, το λουκέτο διαρκείας απαξιώνει το «προϊόν» (είτε αυτό λέγεται σχολείο, είτε νοσοκομείο, είτε καφενείο). Το θέλει ο Αρβανιτόπουλος;

Βεβαίως, ο στόχος της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ – ΝΔ (βάζω πρώτο το ΠΑΣΟΚ γιατί το κομμάτι της ΝΔ που μας κυβερνά πάντα ήθελε να γίνει ΠΑΣΟΚ στη θέση του ΠΑΣΟΚ), ήταν η ανατροπή του τωρινού εργασιακού καθεστώτος.
Πάντα ήθελε να έχει υποταγμένους ωρομίσθιους φθηνούς καθηγητές που θα γλείφουν για ένα ξεροκόμματο.

Δυστυχώς η εξέλιξη των πραγμάτων ακυρώνει το επιχείρημά των νεοφιλελεύθερων ότι εάν ανατραπεί το σημερινό εργασιακό καθεστώς θα έλθει κάτι καλύτερο.

Ακόμη και όταν η πολιτική ηγεσία ήταν φίλα-προσκείμενη στους καθηγητές πάντα το δημόσιο σχολείο είχε μεγάλα προβλήματα, εξαιτίας κομματικών παρεμβάσεων ΠΑΣΟΚ – ΝΔ, κατά την έναρξη κάθε σχολικής χρονιάς.

Ο λόγος; Ίσως διότι τόσο οι ηγεσίες του υπουργείου Παιδείας αλλά και οι τότε ηγεσίες της ΟΛΜΕ (ανήκαν στο ΠΑΣΟΚ), ενδιαφέρονταν κυρίως για να αυξήσουν την πελατεία τους (κομματική και συντεχνιακή, αντιστοίχως, άλλωστε τότε ανέβαινε το χρηματιστήριο και οι ολυμπιακοί αγώνες έφερναν την “ανάπτυξη” που βιώνουμε με οδύνη σήμερα …) με νέους διορισμούς κάθε χρόνο, και όχι να λύσουν τα ουσιαστικά προβλήματα του δημόσιου σχολείου.
Άλλωστε, ποιος ο λόγος; Για όσους αντέχει το πορτοφόλι τους υπάρχει το ιδιωτικό σχολείο, για τους υπόλοιπους υπάρχει το φροντιστήριο…

Διαβάστε το αντίστοιχο άρθρο του Απόστολου Λακασά ΕΔΩ: http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathpolitics_1_12/09/2013_518359

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s