Ένας «τζαμπατζής» λιγότερος… για ένα γαμοεισιτήριο κι ένα κωλοευρώ

Του Πέτρου Κατσάκου
«Ο νόμος, στην μεγαλοπρεπή του ισότητα, απαγορεύει και στους πλούσιους όπως και στους φτωχούς να κοιμούνται κάτω από τα γεφύρια ή στις παραλίες, να ζητιανεύουν στους δρόμους και να να κλέβουν ψωμί» καθώς και να μην πληρώνουν εισιτήριο στο τρόλεϊ θα μπορούσε να προσθέσει κανείς στην ρήση του Ανατόλ Φράνς. Δυστυχώς, όμως, σε μιά χώρα που η ανθρώπινη ζωή κοστίζει 1,40 ευρώ, αμέσως μετά την τραγωδία, τα στοιχήματα άρχισαν να πέφτουν βροχή για το ποιος κρατικός «διανοούμενος» ή αξιωματούχος θα ζητούσε πρώτος να σταλεί το πρόστιμο για την μια ακύρωση εισιτηρίου στην οικογένεια του νεκρού 18χρονου – και να τους κατασχεθεί το σπίτι ενδεχομένως αν δεν το πληρώσουν αμέσως. Το στοίχημα κέρδισε λίγες ώρες μετά το θάνατο του απελπισμένου αγοριού η συγγραφέας Λένα Διβάνη που σχολιάζοντας το γεγονός έγραψε στον προσωπικό της λογαριασμό στο twitter: «Συμπέρασμα. Οι ελεγκτές δεν πρέπει να κάνουν την δουλειά τους γιατί κάποιος τζαμπατζής μπορεί να πηδήξει έξω από το όχημα. Λογικό».

twiΑλήθεια, τι πιό λογικό από το να πηδάνε οι «τζαμπατζήδες» από τα τρόλει και οι χρεωμένοι από τα μπαλκόνια; Αυτοί οι σταμπαρισμένοι κηφήνες της κοινωνίας που με την στάση τους πιάνουν κορόιδα όλους τους υπόλοιπους, μαζί και την κυρία Διβάνη, που πληρώνουν κανονικά τις δόσεις τους και ακυρώνουν τα εισιτήριά τους. Και φυσικά όποιος τολμήσει να ψελλίσει έστω και λέξη για τα κρούσματα της μνημονιακής «καθημερινότητας της απόγνωσης» θα κατηγορηθεί πάραυτα ως φτηνός λαικιστής. Σαν τους λαικιστές συνεπιβάτες του αγοριού που προθυμοποιήθηκαν να πληρώσουν αυτοί από την τσέπη τους το αντίτιμο του εισιτηρίου στον μαινόμενο ελεγκτή που επέμενε να οδηγήσει τον «τζαμπατζή» στο αστυνομικό τμήμα. Αυτό όμως δεν χωράει στην λογική των κρατικών «διανοούμενων» που μη έχοντας μπει ποτέ στη ζωή τους σε τρόλει και λεωφορείο αδυνατούν να καταλάβουν την αλληλεγγύη των «κορόιδων» στους «τζαμπατζήδες» των ημερών μας. Γιατί απλά δεν ξέρουν πως η ανθρωπιά κρατιέται ακόμα από τις χειρολαβές των λεωφορείων.
http://left.gr/news/enas-tzampatzis-ligoteros-gia-ena-gamoeisitirio-ki-ena-koloeyro#sthash.0NHIqDxA.dpuf

==================

Για την τοποθέτηση της Λ. Διβάνη, σχετικά με τον θάνατο 18χρονου νεαρού….Λογικό;

Πόλυ Κρημνιώτη

Διαβάζω επί λέξη τη δημόσια τοποθέτηση της προβεβλημένης συγγραφέως ροζ μυθιστορημάτων και αναπληρώτριας καθηγήτριας Ιστορίας Εξωτερικής Πολιτικής στο τμήμα Νομικής της Σχολής Νομικών Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών Λένας Διβάνη για τον τραγικό θάνατο ενός παιδιού 18 χρονών που πήδηξε από το τρόλεϊ για να αποφύγει το πρόστιμο όταν ο ελεγκτής τον έπιασε χωρίς εισιτήριο:

“Συμπέρασμα: οι ελεγκτές δεν πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους γιατί κάποιος τζαμπατζής μπορεί να πηδήξει από το όχημα. Λογικό”.

Δεν θα προσπεράσω τη λαϊκή ρήση “Ο νεκρός δεδικαίωται” παρ’ ότι επιθυμώ η δικαιοσύνη να απονέμεται εν ζωή και παρ’ ότι γνωρίζω όπως όλοι μας ότι η μνήμη είναι χειραγωγήσιμη και ανακαλείται κατά το δοκούν για ζώντες και τεθνεώτες. Και δεν την προσπερνώ διότι απέναντι στο θάνατο, και μάλιστα ενός νεαρού ανθρώπου, το δέος και η αιδώς οφείλουν να υπερβαίνουν τα όποια επικαιρικά γεγονότα, κυρίως όμως οφείλουν να υπερβαίνουν την όποια διατεταγμένη διαδρομή. Η κυρία Διβάνη υπέρμαχος, προφανώς, της άλλης λαϊκής ρήσης, ολίγον παραφρασμένης, “Ο θάνατός σου η προπαγάνδα μου” δεν σεμνύνεται ούτε μπροστά στον ίδιο το θάνατο. Στην δική της αξιακή λογική η ανθρώπινη ζωή αποτιμάται στην τιμή ενός εισιτηρίου.

Στη δημόσια, μέσω tweeter, τοποθέτησή της δεν αναγνωρίζει το τεκμήριο αθωότητας του νομικού μας πολιτισμού ούτε καν το τεκμήριο της νεότητας. Και να σκεφτεί κανείς ότι 18χρονος θα μπορούσε να είναι φοιτητής της. Πάει να πει ότι η προβεβλημένη από το εκδοτικό και μιντιακό κατεστημένο συγγραφέας και ιστορικός διδάσκει νέους ανθρώπους, της έχει δοθεί δηλαδή από την Πολιτεία το δικαίωμα να παρέχει γνώσεις να διαπαιδαγωγεί και να προετοιμάζει τους νέους να υπηρετήσουν την ηθική και τη δεοντολογία της επιστήμης τους.

Σ’ αυτή την περίπτωση θα ήταν σκόπιμη η άμεση εφαρμογή του μέτρου της αξιολόγησης των πανεπιστημιακών δασκάλων και δι’ αυτής η άμεση απομάκρυνση της κας Διβάνη από το ελληνικό Πανεπιστήμιο.

Για τον απλό λόγο ότι στους αξιακούς κώδικες που οφείλουμε να πιστεύουμε και να μεταφέρουμε στα παιδιά μας, η ανθρώπινη ζωή, πολλώ δε μάλλον η ζωή ενός παιδιού, δεν αξίζει 1,40 ευρώ. Λογικό…. https://www.avgi.gr/article/778604/gia-tin-topothetisi-tis-l-dibani-sxetika-me-ton-thanato-18xronou-nearou-logiko-

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s