Κατώτατος μισθός με ρήτρα… επένδυσης

Την ώρα που ο υπουργός Εργασίας έχει παραδώσει στην τρόικα το σχέδιο διαμόρφωσης του νέου κατώτατου μισθού, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες εκπόνησε ιδιωτικό δικηγορικό γραφείο και θα ισχύσει από την 1η Απριλίου, η δέσμευση ότι δεν πρόκειται να υπάρξει μείωση κάτω από σημερινά επίπεδα των 586 ευρώ έως το 2014, αμφισβητείται όχι (μόνο) από δηλώσεις Ευρωπαίων ή εγχώριων πολιτικών και οικονομικών παραγόντων, αλλά ουσιαστικά αναιρείται από την πραγματικότητα στην αγορά εργασίας που διατηρεί έτσι με τον τρόπο της ως “εκκρεμότητα” μια νέα μείωση των κατώτατων ημερομισθίων το επόμενο διάστημα.

Κινητήριες δυνάμεις ή “κερκόπορτες” που οδηγούν σε αυτή την κατεύθυνση και σε παράκαμψη και αυτών των δραματικά χαμηλών κατώτατων αμοιβών (όπως προέκυψαν μετά την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου τον Φεβρουάριο του 2012, με μείωση κατά 22% και 32% για τους νέους κάτω των 25 ετών) αποτελούν:

* Η συνεχιζόμενη ύφεση που προεξοφλείται ότι θα κυμανθεί και φέτος στο 6% και ο (συνεχός αυξανόμενος) αριθμός των 1.321.236 ανέργων που κατέγραψε για τον Δεκέμβριο η ΕΛΣΤΑΤ, με όλες τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για επίσημα ποσοστά που θα ξεπεράσουν εντός του 2013 το 30% και θα αφορούν σε πραγματικά επίπεδα γύρω στα 2 εκατομμύρια οικονομικά ενεργούς.

* Η δραματική αύξηση της “μαύρης εργασίας”, που όχι μόνο δεν περιορίστηκε με τη μείωση των μισθών και την πλήρη ευελιξία της απασχόλησης που επιβλήθηκε βίαια στην αγορά εργασίας την τελευταία τριετία (μερική και εκ περιτροπής εργασία υπερβαίνουν αθροιστικά την πλήρη απασχόληση), αλλά σημείωσε την τελευταία μνημονιακή τριετία σημαντική αύξηση φθάνοντας το 35%, από 26% το 2009.

Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία των ειδικών υπηρεσιών του ΙΚΑ που αφορούν το πρώτο δίμηνο του 2013, η αδήλωτη εργασία συνεχίζει να σημειώνει ραγδαία αύξηση στους χώρους εστίασης και διασκέδασης, ενώ επεκτείνεται ακόμα και σε θεατρικές επιχειρήσεις. Το συγκεκριμένο διάστημα ελέγχθηκαν 649 επιχειρήσεις και εντοπίστηκαν 940 ανασφάλιστοι εργαζόμενοι, δηλαδή κάθε επιχείρηση είχε κάτι λιγότερο από δύο ανασφάλιστους, όταν ο αριθμός των εργαζομένων σε μια μέση επιχείρηση δεν ξεπερνάει τους πέντε.

Εργάζονται απλήρωτοι 800.000…

Η “επιδημία” των απλήρωτων εργαζόμενων σε μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις. Από τα τέλη του 2012 η καθυστέρηση στην καταβολή μισθών ξεκινάει από τους 3 μήνες και φθάνει σε ορισμένες ακραίες περιπτώσεις ακόμα και τους 15 μήνες με τους εργαζόμενους να αρκούνται στην καταβολή έναντι της μηνιαίας αμοιβής τους με το φόβο της απόλυσης. Με τον τρόπο αυτό ουσιαστικά βάζουν “πλάτη” για να μην οδηγηθεί σε “λουκέτο” η επιχείρηση. Σύμφωνα με στοιχεία που συλλέγονται αποσπασματικά από ορισμένα Εργατικά Κέντρα οι απλήρωτοι εργαζόμενοι υπολογίζονται σε 800.000.

Επενδύσεις… με μισθούς 200 ευρώ

Το υπουργείο Εργασίας κατά την τελευταία συνάντησή του με την τρόικα επέμεινε ότι οι δανειστές δεν έθεσαν θέμα μείωσης του κατώτατου μισθού, ωστόσο δεν απέκρυψε τον… προβληματισμό των τροϊκανών για τη δραματική αύξηση του ποσοστού ανεργίας. Στην ίδια συνάντηση, ωστόσο, οι δανειστές ζήτησαν ενιαία ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορίες βάζοντας πλαφόν 12 δόσεων, κάτι που θα οδηγήσει και άλλες χιλιάδες επιχειρήσεις που αδυνατούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές εισφορές σε “λουκέτο” και κατά συνέπεια σε νέα άμεση αύξηση της ανεργίας.

Με άλλα λόγια το ποσοστό της ανεργίας, οι ασφαλιστικές εισφορές (που θα μειωθούν σύμφωνα με το Μνημόνιο 2 για τους εργοδότες επιπλέον κατά 3,9%) και το ύψος του κατώτατου μισθού συνδέονται άρρηκτα μεταξύ τους και ουσιαστικά θα αποτελέσουν τα κριτήρια ανταγωνιστικότητας βάσει των οποίων και επισήμως από το 2014 θα έχουμε νέα παρέμβαση στις αμοιβές.

Αναγνωριστικές κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση (και παρά την αργοπορημένη διάψευση του Κ. Χατζηδάκη) έθεσαν, έστω ως προβληματισμό και σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, ορισμένοι εκπρόσωποι μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας κατά την πρόσφατη συνάντησή τους με τον υπουργό Ανάπτυξης.

Δηλαδή, προκειμένου να προχωρήσουν σε επενδύσεις, έθεσαν συγκεκριμένους όρους και μεταξύ αυτών η μηνιαία αμοιβή 200 – 250 ευρώ για τους νέους και οι ελεύθερες απολύσεις. “Δεν καταλαβαίνουμε γιατί πρέπει να υπάρχει η δέσμευση του κατώτατου μισθού σε μια χώρα με τέτοια απίστευτα ποσοστά ανεργίας, ειδικά στους νέους” τόνισαν σε συνομιλητές τους, καθιστώντας έτσι απαγορευτική για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις τις αμοιβές των 480 ευρώ μεικτά!
Πετρόπουλος Α.http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=758456

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s