Διανύουμε την εποχή των φαύλων, των μικρόψυχων, των βίαιων, των άσπλαχνων, των δωσίλογων και των σπιούνων

arbeit_macht_freiΣτους δύσκολους καιρούς της κρίσης
Πρώτον, δεν επιβιώνουν οι καλύτεροι. Ο Πρίμο Λέβι, στο λαμπρό του δοκίμιο για όσους επιβίωσαν του Άουσβιτς με τίτλο “Αυτοί που βούλιαξαν κι αυτοί που σώθηκαν” (εκδ. Άγρα), γράφει ότι σε αυτή την κορυφαία κρίση του ανθρωπισμού επέζησαν κυρίως οι φαύλοι, οι εγωιστές, οι βίαιοι, οι άσπλαχνοι, οι δωσίλογοι, οι σπιούνοι. Όποιος είχε κάποιου είδους λεπτότητα ή ευαισθησία θερίστηκε αμέσως.
Δεύτερον, ακόμα και εκείνοι που επιβιώνουν, επειδή το κατόρθωσαν ή επειδή έτυχε, κινούνται σε ένα πεδίο από διαλυμένους φίλους και συνεργάτες.
Η Παθολογία της Επιβίωσης δεν σε αφήνει να χαρείς τίποτα – κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να ζήσει μόνος, εκτός κι αν είναι θηρίο.
Ο Λέβι, όπως και πολλοί επιζήσαντες των στρατοπέδων συγκέντρωσης, αυτοκτόνησε, διότι πολλές φορές οι αναμνήσεις των δεινών πονάνε πιο πολύ από τα δεινά τα ίδια και «η επιβίωση, από μόνη της, δηλώνει μια μορφή συνενοχής» (W.G. Sebald).
Κάνοντας την αναγωγή, σκέφτομαι ότι το ερχόμενο φθινόπωρο θα είναι ούτως ή άλλως σκληρό. Είτε τα καταφέρουμε είτε όχι.
Διότι το σύνολο της κοινωνίας θα έχει βιώσει ήδη την πικρία της κρίσης και της ανεργίας. Δηλαδή, οι φίλοι μας, οι συνεργάτες μας – οι δικοί μας άνθρωποι. Οπότε, τι να πανηγυρίσουμε; Δεν κομπάζουν οι μονόφθαλμοι όταν συναντούν τυφλούς….

Ναι, έρχεται πολύ σκληρή εποχή για όσους είναι τρυφεροί και φευγάτοι, μοναχικοί και ακηλίδωτοι.
Για όσους δεν είναι καταφερτζήδες ή η φύση τούς έκανε ελλειμματικούς σε κάτι. Αν και, συνήθως, αυτοί είναι το αλάτι της γης, τα πιο καλά παιδιά – θα σαρωθούν πρώτοι.
Αλλά εκεί, σπρωγμένοι στο πιο βαθύ υπόγειο (ΑΝ ΕΠΙΒΙΩΣΟΥΝ), θα οσφρανθούν το Καινούργιο. Η Κρίση, το αίμα και τα πάθη γεννούν τη μεγάλη, νέα Τέχνη· η ευημερία της Ελβετίας το μόνο που γεννά είναι ρολόγια και τράπεζες….

έγραφε ο Στάθης Τσαγκαρουσιάνος στις 8.12.2010: www.lifo.gr

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s