Μηχανισμός χρεωκοπίας

Του Κωστή Νικολακάκου
Πρέπει κανείς να είναι πολύ μέσα στο σύστημα επιβολής των μέτρων που αποφασίζονται αυτή την περίοδο, να έχει άμεσο συμφέρον ή να διαθέτει κάπως διεστραμμένο εγκέφαλο για να πιστεύει πραγματικά ότι οι ρετσέτες της τρόικας οδηγούν σε κάτι καλό, έστω μεσοπρόθεσμα. Είναι λανθασμένες εξ ορισμού και οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στη χρεωκοπία της κοινωνίας και την καταστροφή των θεσμών της.

Το ότι εξ ορισμού είναι λανθασμένες μπορεί να διαπιστωθεί με διάφορους τρόπους. Για παράδειγμα, μόνο και μόνο η ιδέα δημιουργίας ενός δεσμευμένου λογαριασμού μέσω του οποίου θα αποπληρώνεται αποκλειστικά το δημόσιο χρέος προϋποθέτει ότι, σε αντίθεση με τις διαβεβαιώσεις περί πλεονασμάτων λίαν συντόμως, θεωρείται πιθανό το ενδεχόμενο να μην υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι για την καταβολή των τοκοχρεωλυσίων, πέραν βεβαίως των ανελαστικών για ένα σοβαρό κράτος κονδυλίων για μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές δαπάνες. Άλλο παράδειγμα. Η θέσπιση διαφόρων “ποινών” σε περίπτωση που κάποιο νομικό πρόσωπο, ακόμη και η κυβέρνηση στην περίπτωση των ιδιωτικοποιήσεων, παρεκκλίνει από τους στόχους που έχουν τεθεί, στηρίζεται στην παραδοχή πως στην οικονομία αρκεί η βούληση για να επιτευχθεί ο στόχος, κάτι που, με τη σειρά του, σημαίνει ότι η οικονομία μπορεί να διατάσσεται να πηγαίνει πάντα προς τα εμπρός, και έτσι οι άνθρωποι να είναι πάντα ευτυχισμένοι, εκτός και αν θέλει κάποιος να τους τιμωρήσει και θέσει άλλους στόχους. Προφανώς τέτοια οικονομική αρχή δεν υπάρχει, είναι καινοφανής. Οι στόχοι μπορεί να επιτυγχάνονται ή να μην επιτυγχάνονται, ανεξαρτήτως προθέσεων.

Τα νέα μέτρα, παρ’ ότι ανεδαφικά και αντιφατικά στη σύλληψή τους, οδηγούν με συνέπεια στη χρεωκοπία, στην πραγματικότητα συνιστούν τον μηχανισμό χρεωκοπίας, είναι η μπαταρία ενός συστήματος που δημιουργείται τα τρία τελευταία χρόνια. Αν υποθέσουμε ότι “ο λογαριασμός δεν βγαίνει”, όπως υποστηρίζουν πλέον άπαντες πλην της Μέρκελ, του Σόιμπλε και του Σαμαρά, τότε, δεδομένου ότι οι πόροι των δανείων, των αποκρατικοποιήσεων και άλλων εσόδων του Δημοσίου θα πηγαίνουν για την εξόφληση των δανείων, σχετικά σύντομα το ελληνικό κράτος θα βρεθεί σε αδυναμία καταβολής μισθών και συντάξεων, δηλαδή σε κατάσταση χρεωκοπίας. Σ’ αυτή την περίπτωση οι δανειστές θα φροντίσουν να μην χρεωκοπήσουμε “άτακτα”, οπότε θα σπεύσουν να προσφέρουν κάποια νέα “δανειακή διευκόλυνση” που θα συνοδεύεται από ένα νέο Μνημόνιο κ.ο.κ. Το ζεύγος δάνειο – Μνημόνιο μπορεί να εμφανίζεται επ’ άπειρον, έως ότου ένα νέο Μνημόνιο δεν θα έχει κανένα νόημα, η δουλειά θα έχει γίνει με τα προηγούμενα και το κόστος (πολιτικό, οικονομικό) επιβολής του θα είναι μεγαλύτερο από τα οφέλη εφαρμογής του. Όταν ο κάβουρας θα έχει ξεζουμιστεί, πιθανότατα να γίνει και μια γενναία αναδιάρθρωση του χρέους, να μη βγούμε εκτός Ευρωζώνης.

Με όλους αυτούς τους μηχανισμούς που στήνονται αυτή την περίοδο και ονομάζονται “διαρθρωτικές αλλαγές”, είναι μάλλον φανερό ότι η ιστορία δεν πρόκειται να έχει αίσιο τέλος, δηλαδή διάφοροι αριθμοί να γίνουν “βιώσιμοι” πριν ολοκληρωθεί με τον έναν ή τον άλλο τρόπο η καταστροφή του κεκτημένου βιοτικού επιπέδου των πολιτών και των θεσμών που συντηρούσαν και αναπαρήγαν την ελληνική κοινωνία. Σε περίπτωση δηλαδή που το κοινωνικοοικονομικό μοντέλο της Μέρκελ και των εγχώριων υποστηρικτών της ολοκληρωνόταν, θα μπορούσαν να εμφανιστούν “βιώσιμα” ελλείμματα και χρέος, αλλά η ανεργία να ξεπερνά το 1,5 εκατομμύριο και οι “τυχεροί” εργαζόμενοι να απολαμβάνουν μισθούς των 300-700 ευρώ. Ήδη η πραγματικότητα δεν απέχει και πολύ από τα συγκεκριμένα μεγέθη, καθώς φροντίζουν γι’ αυτό οι ποικίλες μορφές ελαστικής και μερικής εργασίας, που τώρα καθιερώνονται επισήμως ως πρότυπο του σύγχρονου παραγωγικού μοντέλου.

Αν, ωστόσο, η χρεωκοπία, είτε “ελεγχόμενη” είτε “άτακτη”, είναι το ορατό τέλος της ιστορίας που έχουν κατά νουν οι τρόικες εξωτερικού και εσωτερικού, διερωτάται κανείς ποιος είναι ο λόγος που η ιστορία θα αφεθεί να φτάσει σ’ αυτό το τέλος. Προς το συμφέρον των πολλών είναι να το αλλάξουν. Το συντομότερο.
www.avgi.gr

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s