Οι υπάλληλοι της βουλής παραλίγο να έσωζαν την Ελλάδα από το μνημόνιο

(νέα ενημέρωση 9/11/2012) Υπάλληλοι Βουλής: Είμαστε τα εξιλαστήρια θύματα

Σε αναίρεση των κατηγοριών, που επί ένα διήμερο τους απευθύνουν διάφορα μέσα ενημέρωσης και blogs, προβαίνουν οι υπάλληλοι της Βουλής, με ανακοίνωσή του συλλόγου τους.

Συγκεκριμένα, οι υπάλληλοι υπενθυμίζουν πως «ο 15ος και 16ος μισθός έχουν καταργηθεί» και επισημαίνουν ότι έχουν καταργηθεί όλα τα επιδόματα (Δώρο Χριστουγέννων και Πάσχα, τα επιδόματα αδείας, μηχανογράφησης κ.λπ.). «Ό,τι καταργήθηκε ή καταργείται για οποιονδήποτε δημόσιο υπάλληλο, καταργείται και για εμάς» σημειώνουν. Έτσι, όπως υπογραμμίζουν, η μισθοδοσία των εργαζομένων στη Βουλή τα τελευταία τέσσερα χρόνια, συνυπολογιζομένων και των περικοπών που προβλέπει ο Προϋπολογισμός του 2013, έχει μειωθεί κατά 35,2% – κάτι που μεταφράζεται σε μείωση των καθαρών αποδοχών μέχρι ποσοστού 50%.

«Δεν αμφισβητείται πως το όριο των υπερωριών για τους εργαζομένους στη Βουλή, είναι μεγαλύτερο από αυτό των υπαλλήλων των υπουργείων. Όμως δεν αμφισβητείται και το γεγονός, πως οι εργαζόμενοι στη Βουλή λειτουργούν με ωράρια που δεν υπάρχουν στους υπόλοιπους φορείς του Δημοσίου, στενού και ευρύτερου» υπενθυμίζουν οι υπάλληλοι της Βουλής και τονίζουν: «Οι εργαζόμενοι στη Βουλή δεν εργάζονται μόνο μέχρι την ολοκλήρωση και ψήφιση νομοσχεδίου – δηλαδή μέχρι την 1 ή τις 2 τα ξημερώματα. Χρειάζονται και άλλες δύο τουλάχιστον ώρες, για να τελειώσουν τα πρακτικά, να περαστούν οι τροπολογίες και οι νομοτεχνικές βελτιώσεις, ώστε να αποσταλούν την άλλη μέρα νωρίς το πρωί στο αρμόδιο υπουργείο για έλεγχο, και στη συνέχεια στο Τυπογραφείο. Και δεν αμφισβητείται το ότι οι συνεδριάσεις της Ολομέλειας και των Επιτροπών τα Σαββατοκύριακα, αυξάνονται τα τελευταία χρόνια».

«Δεν ζητάμε να μας λυπηθούν – γιατί πέραν του έργου μας, εκτελούμε και ένα λειτούργημα. Για τον λόγο αυτό άλλωστε, είναι σπάνιες έως ανύπαρκτες οι περιπτώσεις που ως εργαζόμενοι μετέχουμε σε απεργιακές κινητοποιήσεις. Όμως αυτό απέχει πολύ από το να δεχθούμε να γίνουμε αδιαμαρτύρητα τα εξιλαστήρια θύματα μιας κατάστασης για την οποία και εμείς, όπως και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι, δεν ευθυνόμαστε. Απέχει πολύ από το να μας εμφανίζουν ως golden boys του Δημοσίου και να γράφουν ή να λένε ψευδέστατα, ότι ένας πρωτοδιοριζόμενος στη Βουλή, υποχρεωτικής μάλιστα εκπαίδευσης, λαμβάνει 1.900 ευρώ καθαρά», καταλήγουν στην ανακοίνωσή τους οι υπάλληλοι της Βουλής.

Η κυβέρνηση (ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ) διαμέσου του Στουρνάρα έφερε σήμερα στη Βουλή – μαζί με τα άλλα σφαγιαστικά μέτρα κατά του Ελληνικού λαού – και μια διάταξη με την οποία ενέτασσε στο ενιαίο μισθολόγιο τους υπαλλήλους της Βουλής,
γνωρίζοντας προφανώς, ότι η Βουλή είναι αυτοδιοίκητη και ότι για να υπάρξουν αλλαγές στα μισθολογικά πρέπει να αλλάξει ο κανονισμός.

Το ΔΣ του Συλλόγου των Υπαλλήλων συνεδρίασε αστραπιαία και αποφάσισε να συμμετάσχει από τις 7 το απόγευμα (!!) και μέχρι το τέλος της σημερινής συνεδρίασης της Ολομέλειας, στην απεργία της ΑΔΕΔΥ – μαζί με τους υπόλοιπους δυστυχισμένους Έλληνες που απεργούσαν από χτες.

Απείλησαν με απεργία  διότι “…διαφαινόταν προσπάθεια κατάλυσης επί της ουσίας της συνταγματικής επιταγής για διάκριση των εξουσιών, με κατάργηση της αυτοτέλειας της Βουλής και παραβίαση θεμελιωδών άρθρων του Συντάγματος…κλπ”

Με την απεργία των υπαλλήλων της Βουλής η συζήτηση στη βουλή θα αναβαλλόταν και το νομοσχέδιο δεν θα μπορούσε να ψηφιστεί!

Οπότε, ο υπουργός Οικονομικών για να απαφύγει το αδιέξοδο απέσυρε τη διάταξη.

Οι υπάλληλοι της Βουλής αντί να συνειδητοποιήσουν, έστω και καθυστερημένα ότι το μνημόνιο που θα ψηφιζόταν έθιγε βάναυσα ολόκληρο τον Ελληνικό λαό, και να συνεχίσουν την απεργία τους …. τελικά επέστρεψαν στις εργασίες τους, διότι αποσύρθηκε η τροπολογία που έθιγε την εαυτουλάρα τους , άρα δεν παραβιάζεται το Σύνταγμα.

Έτσι χάθηκε η μεγάλη ευκαιρία (λέμε τώρα … ) που θα έσωζε την Ελλάδα από το νιοστό μνημόνιο.

Μάλλον έχει δίκιο ο Ιωάννου στη γελοιογραφία του.

Θα σωθούμε μόνο άμα αποφασίσουν κατέβουν σε απεργία τα λαμόγια. Διαρκείας. Όχι πεντάλεπτη.

Η Παπαρήγα ίσως ήταν η μόνη που έθεσε το θέμα στη σωστή του διάσταση: Σας συμφέρει αυτή η βαβούρα για να ξεγελάτε τον κόσμο
“Δεν καταλαβαίνω γιατί φέρατε αυτή τη διάταξη τώρα κ. Στουρνάρα. Παίζετε και εσείς παιχνίδι και η αντιπολίτευση”, είπε η Αλέκα Παπαρήγα. Η γγ του ΚΚΕ τόνισε επίσης ότι “κάποια κόμματα κάνουν πασαρέλα και γυρνάμε στην εποχή του 1989-91″, προσθέτοντας:”Σας συμφέρει αυτή η βαβούρα για να ξεγελάτε τον κόσμο”.

Με νεότερη ανακοίνωσή του το Δ.Σ. του Συλλόγου των υπαλλήλων της Βουλής δηλώνει ότι η απεργία συνεχίζεται διότι «ο εκβιασμός και τα επικοινωνιακά τερτίπια δεν θα περάσουν».
Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι οι υπάλληλοι της Βουλής είναι ενταγμένοι στο ενιαίο μισθολόγιο από τον Οκτώβριο του 2011 και επιτίθενται στον υπουργό Οικονομικών πως κάνει σα να μην γνωρίζει τις μεγάλες μειώσεις που προέκυψαν με την ψήφιση και του νέου μειωμένου προϋπολογισμού της Βουλής «Δεν δεχόμαστε η εκτελεστική εξουσία να υποκαταστήσει και να καταργήσει τη νομοθετική, εμείς συνεχίζουμε τον αγώνα μας», αναφέρουν και ζητούν την «οριστική απόσυρση της τροπολογίας Στουρνάρα που καταλύει το αυτοδιοίκητο της Βουλής».

Μήπως τελικά υπάρχουν ακόμη ελπίδες σωτηρίας;;

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s