Επιλογή από φόβο ή πολιτική λύσεων;

Δεν υπάρχει καλύτερη απόδειξη για την αποτυχία του πολιτικού συστήματος από την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ελλάδα. Και δυστυχώς ο άνθρωπος όταν φοβάται παραδίδει εύκολα τις εξουσίες και την ελευθερία του σε κάποιον που θα του πει τι θα κάνει. Αυτό εκμεταλλεύονται αυτοί που βρίσκονται πίσω από τον Μιχαλολιάκο και τα φουσκωμένα καθάρματα που τον περιτριγυρίζουν.

Είναι επίσης πολύ εύκολο να πας από την αντίθετη πλευρά και να θεωρήσεις ότι δεν υπάρχει σήμερα πρόβλημα με την λαθρομετανάστευση και ότι είναι μόνο θέμα ρατσισμού. Το να είσαι όμως ανθρωπιστής δεν σημαίνει να παρατάς στην τύχη τους εκατομμύρια ανθρώπους και να λες θεωρίες για το πως θα κάνουμε καλύτερο τον κόσμο. Και αυτή η επιλογή γίνεται από φόβο.

Υπάρχει τρόπος να λύσουμε αυτό το σημαντικό πράγματι πρόβλημα; Υπάρχει αρκεί να γνωρίζουμε όλες τις παραμέτρους τους προβλήματος. Είναι οι παράμετροι αυτοί που δεν συμφέρει το σημερινό πολιτικό σύστημα να γνωρίζουν οι πολίτες. Δεν συμφέρει ούτε τους ακροαριστερούς αντιρατσιστές, ούτε τους ακροδεξιούς φασίστες. Ο φόβος και η άγνοια είναι αυτά που τραβάνε κόσμο στα άκρα.

Η Ελλάδα, θέλουμε δεν θέλουμε, βρίσκεται σε μία γεωγραφική θέση που την καθιστά είσοδο μεταναστών στην Ευρώπη. Είναι λογικό οι οικονομικοί και πολιτικοί μετανάστες να προσπαθούν να φτάσουν σε χώρες όπου η δημοκρατία και η ελευθερία, φαινομενικά τουλάχιστον, έχουν υπερισχύσει.

Δυστυχώς όμως η Ευρώπη έχει τρομάξει από αυτό το κύμα μετανάστευσης και μην ξέροντας πως να το αντιμετωπίσει αποφάσισε να κάνει το εύκολο. Να φορτώσει το βάρος στις χώρες εισόδου με την συμφωνία του Δουβλίνου ΙΙ. Και εδώ το κίνητρο είναι ο φόβος. Απόδειξη ότι κανείς λαός δεν έχει ανοσία.

Δεν υπάρχει όμως λόγος να είμαστε εμείς αυτοί που θα φορτώσουμε όλο το βάρος. Μπορούμε να πιέσουμε για αλλαγή του Δουβλίνο ΙΙ και για συνεργασία των χωρών του ΝΑΤΟ ώστε κάποιο μέρος των μεταναστών να προωθείται σε χώρες της Ευρώπης και όσοι μπορούν να γυρίζουν πίσω στις χώρες προέλευσης.

Για πόσο καιρό νομίζουν οι χώρες της Ευρώπης ότι θα κρύβουν αυτό το πρόβλημα κάτω από το χαλί; Ήδη ο κοινωνικός ιστός στην Ελλάδα καταρρέει και τα άκρα αποκτούν δύναμη.

Οι πολιτικές δυνάμεις σήμερα στην Ελλάδα είτε αρνούνται να δεχτούν το πρόβλημα είτε το έχουν παρατήσει το θέμα στην τύχη του αφήνοντας τους ακροδεξιούς να κάνουν κουμάντο και να εκμεταλλεύονται τον φόβο μας.

Μόνο μία πολιτική πιστεύω ότι μπορεί να αλλάξει τα πράγματα. Μία πολιτική που δίνει μεγαλύτερη δύναμη στην όποια κυβέρνηση να κάνει αλλαγές. Αυτή η πολιτική απαιτεί την ενημέρωση και την συμμετοχή των πολιτών. Μία πολιτική λύσεων και όχι ιδεολογιών είναι αυτό που πρέπει να έρθει στην Ελλάδα.

Διαλέξτε λοιπόν τι θέλετε. Τον φόβο, τον ρατσισμό και την αποξένωση, ή την πρόοδο  και την πραγματική δημοκρατία με ίσες ευκαιρίες για όλους; Σε τι Ευρώπη θέλουμε να ζούμε; Στην Ευρώπη των εθνικών κρατών που κρύβουν τα προβλήματα κάτω από το χαλί, ή στην Ευρώπη της προόδου και της δημοκρατίας;
vaspersview.blogspot.gr

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s