Σε πλήρη διάλυση οι εργασιακές σχέσεις: 1.000.000 εργαζόμενοι με μερική ή εκ περιτροπής εργασία

Ολική κατολίσθηση στις εργασιακές σχέσεις αποτυπώνεται στη χώρα μας, με τις περιβόητες ευέλικτες σχέσεις, μερικής ή εκ περιτροπής εργασίας, να κυριαρχούν και να εργάζονται πάνω από ένας στους δύο εργαζομένους (περίπου 1.000.000) με αυτό το καθεστώς, όπως δείχνουν τα στοιχεία του ΣΕΠΕ.
Με την τρόικα να απαιτεί περισσότερη ευελιξία και νέες μειώσεις στους μισθούς, γίνεται σήμερα η συνάντηση του υπουργού Εργασίας με ΓΣΕΕ και εργοδοτικές οργανώσεις.

Πάνω από 1 στους 2 εργαζόμενους (συνολικά 1 εκατομμύριο εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα) εργάζεται με ευέλικτες εργασιακές σχέσεις, μερικής ή εκ περιτροπής εργασίας, με τους εργοδότες να αποφασίζουν μονομερώς για το ωράριο εργασίας και να συνεχίζουν επίσης να περικόπτουν αυθαίρετα και παράνομα τους μισθούς, που τουλάχιστον για το 10% των εργαζομένων μειώθηκαν κατά 24% μόλις τους τελευταίους μήνες και αν συνυπολογίσουμε τις μειώσεις που είχαν προηγηθεί συνολικά κυμαίνονται από 20% έως και 60% για όσους εργάζονται 1 ή 2 ημέρες την εβδομάδα…. Επισήμως η ελαστικοποίηση αγγίζει το 36%, ωστόσο είναι παραδεκτό ότι τα στοιχεία αυτά υποκτιμώνται λόγω της εκτεταμένης χρήσης της “μαύρης εργασίας”, που εκτιμάται ότι μπορεί και να αφορά το 50% των οικονομικά ενεργών στον ιδιωτικό τομέα, ενώ και η ανασφάλιστη (αδήλωτη) εργασία υπολογίζεται επισήμως ότι αφορά το 30%!

Μέσα σε αυτό το κλίμα και με την τρόικα να πιέζει για νέες μειώσεις στους (κατώτατους) μισθούς και ακόμα μεγαλύτερη ευελιξία (!) πραγματοποιείται σήμερα η συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση με τις εργοδοτικές οργανώσεις και τη ΓΣΕΕ.
Σχεδόν 1 στους 2 με ελαστικές σχέσεις

Κάθε μήνα και χειρότερα για τους εργαζόμενους είναι τα στοιχεία του ΣΕΠΕ για την αγορά εργασίας επιβεβαιώνοντας ταυτόχρονα την πλήρη αναστολή του εργατικού δικαίου που συμπαρασύρει συμβάσεις, μισθούς, ωράρια εργασίας και πάσης φύσεως αυτονόητα και πλήρως κατοχυρωμένα, μέχρι πριν 2 χρόνια, εργασιακά δικαιώματα. Η απασχόληση κυριολεκτικά καταρρέει λόγω των διαδοχικών Μνημονίων και της πρωτόγνωρης (εν καιρώ ειρήνης) ύφεσης. Το α’ εξάμηνο του 2012 προχώρησαν στη σύναψη νέων συμβάσεων οποιασδήποτε μορφής 12,79% λιγότερες επιχειρήσεις σε σχέση με το 2011!

* Το α’ εξάμηνο του 2012, μετατράπηκαν 44.122 συμβάσεις πλήρους απασχόλησης προηγουμένων ετών σε άλλες «ελαστικές» συμβάσεις εργασίας, ποσοστό που αντιστοιχεί σε αύξηση κατά 45,3%, σε σχέση με το α’ εξάμηνο του 2011. Την αντίστοιχη περίοδο του 2011 μετατράπηκαν 30.366 συμβάσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης σε άλλες μορφές ευέλικτων συμβάσεων εργασίας, αριθμός αυξημένος κατά 226% σε σχέση με το α’ εξάμηνο του 2010. Υπενθυμίζεται ότι το 2010 οι συμβάσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης αντιπροσώπευαν το 66,9% των νέων συμβάσεων, το 2011 αντιπροσώπευαν το 59,7% και το α’ εξάμηνο του έτους 2012 το 56,1%. Η αναλογία των συμβάσεων μερικής απασχόλησης στο σύνολο των νέων συμβάσεων αυξήθηκε από 26,5% το 2010 σε 32% για το έτος 2011 και σε 34,9%. για το α’ εξάμηνο του 2012, ενώ παράλληλα, μειώθηκαν συνολικά οι νέες θέσεις απασχόλησης.

* Το 10% του εργατικού δυναμικού έχει δει τις αποδοχές του να μειώνονται τους τελευταίους μήνες τουλάχιστον κατά 23,7% μέσω νέων επιχειρησιακών και ατομικών συμβάσεων, σύμφωνα με τον απολογισμό εξαμήνου του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ). Συγκεκριμένα, από τις 14 Φεβρουαρίου έως σήμερα, υπογράφηκαν επιχειρησιακές συμβάσεις σε 496 επιχειρήσεις, που απασχολούν 57.614 εργαζόμενους, με μειώσεις αμοιβών 24,6% κατά μέσο όρο. Οι μεγαλύτερες μειώσεις έχουν γίνει, στις περιοχές της Ηπείρου 29,73% της Θεσσαλίας 27.90% και της Κρήτης 26%. Αντίστοιχα 26.151 επιχειρήσεις, που απασχολούν 109.123 εργαζόμενους, κατέθεσαν στις Επιθεωρήσεις Εργασίας καταστάσεις προσωπικού με ατομικές συμβάσεις και μειώσεις αμοιβών 23,36% κατά μέσο όρο

* Σε κοινούς ελέγχους ΣΕΠΕ – ΙΚΑ, οι μισοί σε επιχειρήσεις εστίασης, διαπιστώθηκε ότι το 58,2% των εργαζομένων βρέθηκε ανασφάλιστο, το 17,4% των ελέγχων έγινε, στο λιανικό εμπόριο, όπου το 8,7% ήταν επίσης ανασφάλιστο και το 4,1% στις βιοτεχνίες, όπου η «μαύρη εργασία» φθάνει το 11%. Συνολικά, από τους 29.560 εργαζόμενους που απασχολούνταν στις επιχειρήσεις αυτές, οι 10.603 ήταν ανασφάλιστοι.
www.avgi.gr

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s