Πέθανε η τελευταία γιγάντια χελώνα ο «Μοναχικός Γιώργος»


Ο «Μοναχικός Γιώργος», η τελευταία γιγάντια χελώνα του είδους της, που ζούσε σε ένα από τη νησιά του αρχιπελάγους των Γκαλάπαγκος (βίντεο: ΕΔΩ), πέθανε χθες σε ηλικία 100 ετών, χωρίς να αφήσει απογόνους, ανακοίνωσαν οι αρχές του Εθνικού Πάρκου.

Ο «Μοναχικός Γιώργος» ζούσε στο νησί Πίντα του αρχιπελάγους και επί δεκαετίες περιβαλλοντολόγοι προσπαθούσαν μάταια να επιτύχουν την αναπαραγωγή του.

Χωρίς απογόνους και χωρίς γνωστά άτομα από το υποείδος του, ο «Μοναχικός Γιώργος» ήταν το σπανιότερο πλάσμα στον κόσμο.

Από τους υπεύθυνους του Πάρκου έγινε γνωστό ότι βρέθηκε νεκρός κοντά στη φωλιά του από τον φύλακα που τον φρόντιζε επί 40 χρόνια, τον Φάουστο Γέρενα. Οι αρχές του Εθνικού Πάρκου ανακοίνωσαν ότι θα γίνει νεκροψία για να διαπιστωθούν τα αίτια του θανάτου του. Οι χελώνες του είδους του ζουν συνήθως περί τα 200 χρόνια.

Ο Μοναχικός Γιώργος εντοπίσθηκε για πρώτη φορά από έναν ούγγρο επιστήμονα στο νησί Πίντα το 1972. Οι περιβαλλοντολόγοι πίστευαν ότι το υποείδος του, η Chelonoidis nigra abingdoni, είχε εξαφανισθεί. Αφού έζησε επί 15 χρόνια με μία θηλυκή χελώνα, ο Μοναχικός Γιώργος ξευγάρωσε, αλλά τα αυγά δεν γονιμοποιήθηκαν. Στη συνέχεια μοιράστηκε τη φωλιά του και με άλλες θηλυκές συγγενείς με το υποείδος του, χωρίς να ζευγαρώσει.

Ηταν το σύμβολο των νησιών Γκαλάπαγκος, που προσελκύουν 180.000 επισκέπτες κάθε χρόνο.

Μεγάλος αριθμός χελωνών ζούσε στα νησιά Γκαλάπαγκος στο τέλος του 19ου αιώνα, αλλά εξοντώθηκαν για το κρέας τους από ναυτικούς και ψαράδες μέχρι του σημείου εξαφάνισής τους.

Η μελέτη των διαφορών στην εμφάνιση μεταξύ των χελωνών από διαφορετικά νησιά του Αρχιπελάγους οδήγησε μεταξύ άλλων τον Κάρολο Δαρβίνο στην διατύπωση της θεωρίας της εξέλιξης.

Περί τις 20.000 γιγάντιες χελώνες, διαφορετικών υπο-ειδών, ζουν σήμερα στα Γκαλάπαγκος.

www.kathimerini.grwww.bbc.co.uk

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s